Tizio - A forradalmasító ikon

A Tizio az Artemide kollekció remekműve, az olasz design ikonja - 50 éve tervezték, de még mindig korszerű és modern, melynek ötlete egy baráti beszélgetésből indult.

Ernesto Gismondi és Richard Sapper olyan lámpát tervezett, amely tökéletesen megvilágítja az adott munkafelületet egy jól irányított direkt fénnyel, miközben helytakarékos és nem kápráztat.

Artemide Tizio designerei

Az 1972-ben gyártásba került Tizio, nagyban hozzájárult az Artemide sikeréhez - a lámpa mai napig a minőség, a funkcionalitás és az elegancia szimbóluma.

A lámpa további érdekessége, hogy az első vizsgálati modellben az ellensúlyrendszert befőttesüvegekkel készítették, amelyeket Richard Sapper vízzel egyensúlyozott ki, a kívánt hatás eléréséig - így sikerült meghatározni a megfelelő súlyt, a tökéletes egyensúly fenntartásához.

A fejen elhelyezkedő piros golyóval ellátott rudat csak később adták hozzá, hogy lehetővé tegyék Dániában a forgalmazást. Erre azért volt szükség, mivel a dán kormány egy olyan rendszer hozzáadását kérte, amely megakadályozza, hogy a lámpafej hozzáérjen a tartó asztallaphoz, mivel megégetheti a felületeket.

Artemide Tizio Asztali lámpa

A designerek így emlékeztek vissza a lámpa tervezéséről:

"Amikor bemutattuk, semmi hasonló nem volt a piacon, forradalmi volt. A Tizio bármilyen pozícióban gyönyörű, minden részében harmonikus tárgy, egy kézzel mozgathatod és mindig precíz marad. Nem arról van szó, hogy a lámpán azért nem változtatunk semmit az évek során, mert nem tudunk volna, azért nem változtatunk rajta semmit, mert ez így tökéletes." -Ernesto Gismondi, 2014

Érdekes videó a lámpa alkotóiról:

Amennyiben megtekintené ezt a klasszikus ikont megtalálhatja erre a linkre kattintva!