Fenntarthatóság a fókuszban

Az 1960-as években alapított Artemide számára a kezdetek óta fontos a társadalmi felelősségvállalás – máig nagy hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztésre és az innovatív megoldásokra.

A cég filozófiája a Human Light, vagyis az Emberi Fény, mely jól kifejezi a leginkább szem előtt tartott célt, miszerint olyan termékeket gyártsanak, amelyek tartósak, alacsony ökológiai lábnyommal rendelkeznek és időtállóak. Jó példa erre az ikonikus Tolomeo, mely már 1987-ben teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a mai lámpák tervezésének is alapvető kritériumai.

A vállalat által a termelt hulladék 90%-a újrahasznosításra kerül, csupán 1%-a kerül elégetésre és 4%-a szeméttelepre.

Artemide újrahasznosítás

Az évek során, környezettudatos szemléletük számos tanúsítvány megszerzésben segített, mint például az ISO 9001, az ISO 14001, illetve a 2019-ben kiérdemelt ISO 45001 minősítés. Emellett az elmúlt 5 évben 95%-kal csökkentették széndioxid kibocsátásukat és 18%-kal energiafelhasználásukat.

Jelenleg körülbelül 700 gépet alkalmaznak, melyek közül 59 csak a fejlesztésben és a kutatásban vesz részt – ezek a számok remekül megmutatják az Artemide elköteleződését az innováció felé.

2019-ben a cég csatlakozott az ENSZ Globális Megállapodásához, azzal a céllal, hogy együttműködő parnereikkel egy strukturált és fenntartható fejlesztési projektet hozzanak létre, amelyre a cég a stratégiáját és napi működését alapozhatja meg. Az Artemide elkötelezett amellett, hogy kövesse a kijelölt 17 fenntartható-fejlődési célt, és évente jelentést tegyen elért eredményeiről.

fenntarthatóság

A cég a Párizsi Megállapodás célkitűzésével összhangban hatalmas mértékben csökkentette az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását, a 2017 és 2021 közötti időszakban. 2021-ben szinte kizárólag tanúsított megújuló forrásokból származó energiát használt fel a vállalat az összes Olaszországi és Magyarországi gyárában.

A cég 5 év alatt a széndioxid kibocsátását 95%-al, az energiafelhasználását pedig 18%-al csökkentette.

Fenntarthatóság

A cég 2021-es fenntarthatósági jelentését megtalálhatja erre a linkre kattintva.