Issey Miyake - IN-EI Origami kollekció

Issey Miyake, a lámpacsalád designere a művészet számos területén szerzett elismeréseket. Szobrával Praemium Imperiale díjjat nyert, és IN-EI lámpacsaládja is számos díjban részesült. Nevével azonban a legtöbb ember a divat és a ruhatervezés kapcsán találkozhat.

Leghíresebb darabját Steve Jobs-on láthattuk az első IPhone bemutatásánál. Ez a garbó később az innovátor személyiségjegyévé vált, és csak ezt hordva jelent meg a nyílvánosság előtt.

Miyake az 1980-as évek végén olyan új fonási módszerekkel kezdett kísérletezni, amelyek lehetővé teszik a mozgás rugalmasságát viselője számára, és az anyag ápolásának és a gyártásának az egyszerűségét.

Tervezésekor tanulmányozta, a táncosok mozgását, majd ruhadarabokat küldött nekik, és a művészek visszajelzései segítségével tovább tökéletesítette az ötleteit. Az itt szerzett tapasztalatok fontos kiindulási pontot adtak későbbi ruhakollekciói, illetve a lámpacsaládja megalkotásakor.

A lámpák és ruhák alakja között sok hasonlóság figyelhető meg. Ez annak köszönhető, hogy Miyake design-ja az újításra és a technológia lehetőségeire épül, és tervezés során sokszor merítettek a fügvények által formált szimetriákból.

Az Artemidével közösen terezett lámpacsaládját is ezzel a szellemiséggel alkotta. A testek alakját egy matematikai program segítségével, Jun Mitani origami módszere alapján érte el, aminek köszönhetően a létrehozott papírtestek laposra, és izgalmas háromdimenziós formákká hajtogathatóak.

"IN-EI" japánul árnyékot, árnyalatot jelent. Miyake által adott név a lámpák jellegzetes megjelenésére utal. A lámpa papír teste, az anyag vastagságával, és hajtásaival megtöri a fényt, ezzel egyedi árnyjátékot hoz létre. Az origami szerény jelenlétével meghitt hangulatot kölcsönöz környezetének.

A lámpák a japán kultúra és a kortárs művészet harmóniájával egyedi értéket képviselnek globális világunk hatalmas piacán. Szakmai körökben is nagy elismerésben részesültek, 2013-ban IF Product Design, 2014-ben Compasso d’Oro ADI díjjat kaptak.

Köszönjük, hogy elolvasta a cikkünket, a lámpacsaládot megtalálhatja erre a linkre kattintva!