IP védelem - Miért fontos?

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a nyári estéknek megvan a maga utánozhatatlan atmoszférája. A jó hangulatnak alapvető eleme a helyesen megválasztott hőmérsékletű és erősségű kültéri világítás, melyek kiválasztásakor több környezeti tényezőt érdemes figyelembe venni: a lámpák folyamatos UV sugárzásának, esőnek és nem utolsó sorban, rovaroknak vannak kitéve, ezért a egy-egy minőségi, IP védett darabbal sok kellemetlenséget küszöbölhetünk ki.

IP védelem

Az IP védelemmel kevesen találkozhatunk mindennapjaink során; ez a mozaikszó az Ingress Protection, azaz a behatolás elleni védelmet jelenti. Az első szám a szilárd testek, míg a második szám a víz elleni ellenállást mutatja.

Az alábbi két táblázatunkból megtudhatja, hogy melyik szám milyen védelmet jelent, lámpatestek szempontjából:

Víz elleni védelem IP védelem

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kültéri lámpák többsége akkor a legbiztonságosabb, ha IP44-es vagy annál magasabb védelemmel rendelkezik, már tartósan ellenáll az időjárásnak. A locsolórendszerrel találkozó, vagy poros utak mellett található lámpák esetében legbiztonságosabb az IP65-ös védelem, mivel a magasabb nyomású vízsugár vagy a por könnyen behatolhat a kevésbé védett eszközökbe, ami már rövid távon is a termék gyors minőségi romlását eredményezi.

Az IP65-ös védelem pormentességet is jelent. Poros felhajtókhoz, utakhoz, ahol a lámpa sok porral találkozik ajánlott ezt a lehetőséget választani.

Az IP védelem nem minden!

Az UV fény nemcsak a bőrünkre, hanem a tartós fénynek kitett készülékekre is káros. Hosszú távon fakulást, sárgulást, opálosodást eredményezhet a lámpa felületén. Fontos tehát, hogy kifejezetten napsütéses területekre UV-nak ellenálló anyagból készült termékeket válasszunk.

IP védelem

Reméljük tudtunk önnek segíteni. Amennyiben megtekintené a kültéren is használható magasabb IP védelemmel ellátott termékeinket, kattintson erre a linkre!