Hedonizmus és fenntarthatóság egyben? - a dánok szerint ez is lehetséges

Itt az idő, hogy betekintést nyerjünk előző cikkünkben bemutatott termék tervezőjének életébe. Egy olyan kreatív szakemberrel van dolgunk, akinek sokoldalúságát és különleges tehetségét az általa tervezett épületek is tükrözik - biztosak lehetünk benne, hogy még számos érdekes és inspiráló részletet találunk az életútjában!

BIG - Bjarke Ingels Group

A vállalkozás alapítója és kreatív partnere Bjarke Bundgaard Ingels, 1974-ben született, 2005-ben alapította meg a BIG csoportot. Azóta a cég egyszemélyes vállalkozásból vált családi vállalkozássá, majd mára 700 fős irodává nőtte ki magát mindösszesen az elmúlt két évtized alatt.
A csapat építészekből, tervezőkből és filozófusokból áll, amely az építészet, urbanisztika, kutatás és fejlesztés területén tevékenykedik Koppenhágában és New Yorkban működő irodákkal. Munkájuk során nagyfokú érzékenységet mutatnak a helyszín és környezet sajátos igényeire. Ezt nagyszerűen szemlélteti egy újonnan befejezett projektjük, a Waste-to-energiaüzem, amely sípályaként is funkcionál.

A BIG ikonikus hulladék-energia előállító üzemének története

Közel egy évtizede készül, de végre megnyílt Koppenhágában a hulladékot feldolgozó energia üzem. Az ötlet valójában 2002-re nyúlik vissza, (ekkor még Bjarke Ingels cége a PLOT nevet viselte) amikor is Koppenhága legsűrűbben lakott területére egy közösségi, nyílt teret szerettek volna létrehozni úgy, hogy a város legnagyobb áruházának tetejére egy sípályát helyeznek. Ez akkoriban nem valósult meg, azonban 2011-ben, majdnem tíz évvel később a BIG megnyert egy pályázatot a koppenhágai hulladékhasznosító erőmű tervrajzát illetően. A projekt akkor a legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezés volt Dániában 3,5 milliárd dán korona költségvetéssel.

Ahogy a BIG 2011-ben közleményében kiadta: "Az építészet esztétikai kihívásaira történő reagálás mindig kihívás – jelen esetben a gyárak kevésbé attraktív megjelenésével kapcsolatos megoldás, melynél mi jóval többet szerettünk volna... Funkcionalitást akarunk hozzáadni! Ez a törekvés nem áll szemben a szépség megteremtésére irányuló törekvéssel. Nem kell, hogy vagy-vagy legyen, lehet mindkettő!"
"Ez a világ legtisztább hulladékból energiát előállító erőműve. Homlokzata megmászható, teteje túrázható, lejtői pedig síelhetőek. A hedonista fenntarthatóság kristálytiszta példája arra, hogy egy fenntartható város nem csak a környezet számára jobb, hanem polgárai számára is élvezetesebb" - folytatta Ingels.

A BIG csoport projektjeit, mint például egyetemeket, komplett városokat, régiókat, de akár bútorokat és egyéb lakberendezési kategóriákat ezen a linken keresztül tekinthet meg bővebben.