Díjak a termékdesign-ban

Red Dot Design Award

A terméktervezők számára meghirdetett, egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetés.

“Egy termék nyilvánvaló, vonzó design-ja közvetlen, intuitív kapcsolatot teremt a vevővel. De ennél sokkal többre is képes: a felhasználót a termékhez és a márkához köti, létrehozza a minőségbe vetett bizalmat, legjobb esetben pedig a gyártó felelősségét közvetíti a megbízók és a környezet felé, mindezt belefoglalva a gyártás folyamatába. Csak a példamutató módon tervezett termékek alkotója kaphat Red Dot design díjat és hivatkozhat az ezzel igazolt kiemelkedő teljesítményére.” Dr.Peter Zec, a zsűri elnöke

A díj eredete 1955-re nyúlik vissza, három fő területen adományozzák: termék design, kommunikációs design és design koncepció. Az innovatív pályamunkákkal 18 kategória valamelyikében lehet indulni, a résztvevők száma pedig évről évre növekszik - az információ technológia, a telekommunikáció és az elektronika területe az egyik legkedveltebb, de a bútorok és a világítástechnika is előkelő helyet foglal el. 

IF Design Award

Minden évben, a nonprofit IF Design Alapítvány, szervezésében kerül megrendezésre a berlini IF Design Award, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a design jelentőségére és annak társadalmi fontosságára. A zsűri tagjai világszerte elismert szakemberek, így a rangos esemény remek lehetőség feltörekvő tervezők és cégek számára. A díjat különböző termékkategóriákban ítélik oda, többek között háztartási eszközök, elektronikai eszközök, járművek és bútorok tervezői számára.

Az IF nyertesei nemzetközi elismerést tudhatnak magukénak, ami elősegítheti a gyártók és tervezők presztízsének, valamint a termékek piaci értékének emelését.

Compasso d'Oro ADI

A Compasso d'Oro az az ipari formatervezési díj atyja, amelyet 1954-ben Olaszországban a La Rinascente cég hirdetett meg először, Gio Ponti és Alberto Rosselli ötlete alapján - a rangos eseménynek 1964-től kizárólag az Associazione per il Disegno Industriale ad otthont. Ez az első és az egyik legelismertebb díj a maga területén, melyen többszáz termék kerül elbírálásra. 

Érdekessége, hogy a díj szimbóluma évről évre az arany iránytű, amellyel Adalbert Goeringer ötlete előtt hajtanak fejet, aki 1893-ban ezt alkalmazta az arányok tökéletes alkalmazásához, az aranymetszet mérésére.

Az összes díjat nyert Artemide terméket megtekintheti erre a linkre kattintva.